keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Siemenet pienoiset


Saapa nähdä tuleeko tämän vuoden kukka loistosta viime vuoden veroista.Ajatuksen tasollahan mennään siinä, että naapurin puutarhalle ei mennä orvokki ostoksille.Aloin loppu kesästä keräämään siemeniä noista orvokeista ja ne ovat talven yli olleet säilössä tyhjässä ksylitoli purkissa.Tosin kävin varmuuden vuoksi ostamassa pussillisen siemeniä kaupasta.Nyt tosin harmittaa kun eihän sitä tiedä kasvaako oma keräämät siemenet ollenkaan. Vaan taitaa olla pieni aavistus...

Netistä olen yrittänyt etsiä neuvoa kuinka Orvokit kasvatetaan siemenestä ja kyllähän siellä neuvoja löytyy,vaan kun on pitänyt etsiä neuvoa myös siihen mitä tarkoittaa kouliminen,että tämmöinen amatööri täällä tänään. Kasvu näytti aluksi lupaavalta mutta ilmeisesti olin turhan innokas koulia. Nyt voisin sanoa, että tässä vaiheessa alkaisi olla oikea aika kaivella orvokin alkuja mullastaan,kun ovat saaneet oikeita lehden alkuja. Koulimisen tarkoituksenahan on saada orvokki kasvattamaan vankat varret. 

Olen myös tässä Orvokin kasvattaja urallani törmännyt ongelmaan nimeltä meidän talo.Siinä ei ole paikkaa orvokeille. Meillä, kuin  ei ole kylmempiä huoneita, on vain tasalämpöisiä,joten nyt on vaarana se että orvokeistani tulee koulimisesta huolimatta honteloita, kun saavat liikaa lämpöä ja liian vähän aurinkoa. Harmin paikka!



Tosin on ostos listalle kertynyt muutama  hankinta joita ei saa Papan puutarhasta haettua kuten Riipparaita. Se kun on vuoden aikaan katsomatta kaunis!
Muuten meillä onkin vaikka mitä kasveja papan kasvattamina Isotuomipihlaja, pilvikirsikka, terijoensalava.Syreenin kaivoin lapsuuden kotini pihalta ja toin peräkärryn kyydissä kotiin. Sen lehdet olivat vauhdin huumassa mustuneet ja olin aivan varma että elävää siitä ei enää tule,vaan se mahtaa olla meidän pihan menestynein kasvi tällähetkellä. Tuntuu huikealta, että oman pihan kasveilla on tarina, joka on osa minunkin historiaa.

Omenapuita on anoppi luvannut tuoda tuparilahjaksi.Toissa vuonna yritin sitäkin kasvattaa siemenestä vaan kompastuin taas liialliseen  innokkuuteen ja revin sen heti alkuun juuriltaan, Menneenä talvena oli tarkoitus uusinta yritykseen vaan hukkasin siemenet. No ehkä kasvatan omenapuun sen omenan siemenestä jonka omasta pihasta joskus poimin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti